Menu
Blog
‹ Terug naar overzicht

De bel van de dorpsomroeper van Epe

18 mei 2022

De bel van de dorpsomroeper van Epe

Vrijdag 14 augustus 2015 kwam tegen sluitingstijd van het Streekarchief een aardige meneer de studiezaal binnengelopen die nieuwsgierig was of er een veldwachter/dorpsomroeper had gewoond aan de weg “hier achter”, hij bedoelde de Parkweg. Daar had hij ooit uit een container een bel gegrabbeld toen het huis na het overlijden van de veldwachter werd ontruimd. De functionaris was met een kwartiertje speuren achterhaald: Nicolaas Vossen. Hij was overleden in maart 1950.

Volgens de rouwadvertentie woonde hij aan de Parkweg C 79, dat is het huidige huisnummer 16. De veldwachter was maar liefst 89 jaar oud en genoot sinds 1926 een welverdiend pensioen. Bij zijn afscheid op zijn 65-ste had hij een armleunstoel gekregen, een traditioneel geschenk bij een dergelijke gelegenheid. Die stoel heeft hij dus zowat kunnen verslijten. Zijn loopbaan als veldwachter begon in 1888 in het dorp Haaften aan de Waal. Daar heeft hij in 1889 Marinus Ursinus, betovergrootvader van schrijver dezes, geverbaliseerd. In dat jaar vertrok burgemeester Sweerts de Landas uit Haaften naar Epe om ook daar burgervader te worden. En weer een jaar later kwam veldwachter Vossen achter hem aan!

In de Eper Courant van 4 december 1912 is te lezen dat de dorpsomroeper voortaan een bel zal gebruiken. We mogen er wel van uit gaan dat toen daarvoor deze bel in gebruik is genomen. Niet is zeker of het toen een nieuwe bel was of een tweedehandsje. We lezen dat Vossen ook jarenlang marktmeester is geweest, ook nog lang na zijn pensionering. In die functie heeft hij de bel zeker gebruikt om de komst van verse vis om te roepen. Hij was verder bestuurslid van de VVV , van de pluimveevereniging en de klompenbeurs

In 2015 was de aardige meneer wel bereid de bel te verkopen. Wethouder B.J. Aalbers heeft de bel van hem verworven en na zijn achtjarige wethouderschap in het voorjaar van 2022 aan de gemeente aangeboden om in het gemeentehuis te gebruiken. Daar is hij opgehangen bij de ingang van de raadzaal en wordt gebruikt om de hervatting van de vergadering aan te kondigen.

Gerrit Kouwenhoven, streekarchivaris

Laatste blogs
14 november 2023
Geheimen in het gemeentebestuur!
Lees verder
5 september 2023
Help! Wolven!
Lees verder