Menu
Blog
‹ Terug naar overzicht

De (niet vastgestelde) gemeentevlag van Epe

14 april 2021
Er is nog steeds geen officieel door de gemeenteraad vastgestelde gemeentevlag van Epe. Wel werd de defileervlag van 1938 lang gebruikt. Tijdens het defilé in Amsterdam ter gelegenheid van het veertigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina op 6 september 1938 trokken afgevaardigden van iedere Nederlandse gemeente langs de vorstin. Iedere delegatie werd voorafgegaan door een drager met een gemeentevlag. Het feit dat het merendeel van de gemeenten in Nederland op dat moment geen eigen vlag had, bracht de organisatie van het defilé ertoe de ontbrekende vlaggen zelf te ontwerpen. Dit werd een vierkante defileervlag met de kleuren van de betreffende provincievlag met daarop in het kanton een afbeelding van het gemeentewapen. Voor Gelderland was de basis een vlag met twee gelijke horizontale banen in de kleuren geel en blauw. Na de defilé heeft de gemeente Epe de vlag in een hoogte-breedteverhouding van 2:3 als gemeentevlag aangehouden. De vlag die door commerciële bedrijven te koop wordt aangeboden als gemeentevlag van Epe is gebaseerd op de defileervlag van 1938.

De originele defileervlag van de gemeente Heerde uit 1938 wordt bewaard in het Heerder Historisch Museum

Sierksma beschrijft in 1962 een andere vlag van Epe die vooral door de burgerij wordt gebruikt als volgt: Twee banen van gelijke hoogte van geel en blauw. Deze kleuren zijn ontleend aan het gemeentewapen.

Tegenwoordig (sinds 2003) gebruikt de gemeente een wit dundoek met het huidige logo er op, maar die is (ook) niet officieel.
Laatste blogs
14 november 2023
Geheimen in het gemeentebestuur!
Lees verder
5 september 2023
Help! Wolven!
Lees verder